Ljuvligt i köket!

Ni skulle känna lukten här i köket...ljuvligt doftar det! Idag har jag nämligen bakat toscakaka. Första gången jag prövade att baka den glutenfri, men resultatet blev klart godkänt! Mina föräldrar fick också smaka, och även från dem var betyget högt.
Glutenfritt fikabröd är betydligt godare hembakt än köpesorten. Men glutenfritt torkar och smular lätt, bör ätas omedelbart eller frysas in. Jag skar upp min toscakaka i bitar och frös in, då kan man ta upp bara en bit när man är sugen.

Här är receptet, som kommer från min kakbibel "Sju sorters kakor" (ja, den klassikern är egentligen allt man behöver):

Toscakaka
ca 16 bitar, ungstemp. 175 grader
100g smör
2 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl (men i mitt fall glutenfri mix)
1 tsk bakpulver
1/2 dl grädde eller mjölk

Glasyr:
100g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl (eller glutenfri mix...)
2 msk mjölk
2 påsar mandelspån (ca 70g enligt receptet, jag brukar ta lite mer)

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl, bakpulver, smöret och mjölk. Häll smeten i en smörad och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 min.
Blanda samman ingredienserna till glasyren i en kastrull, värm och rör tills det blandats och tjocknat. Bred glasyren på kakan och flytta upp kakan i ugnen, grädda ca 10 min till.

MUMS!


Det här är en toscakaka, dock inte min.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0