I rymden finns inga känslor

Bio igår med min underbara väninna K, jag tok-körde  med henne, jag var så sen, så jag skickade henne att köpa biljetter och sen möta mig och hjälpa mig med rullstolen och allt...

Bio är himla mysigt. Filmen var jättebra, men ljudvolymen var hög som bara den.

Att träffa K var toppen! Gud vad jag har saknat henne, vi har haft så mycket roligt ihop. Slitit med att kränga hamburgare både dag och natt, slitit ut bartendrarna i vår jakt på färgglada drinkar och slitit på flåset (mitt flås iaf) i K´s trappor (hon bodde för sjutton gubbar 4 trappor upp!).

Sommarens höjdpunkt

 Jag var på bröllop i somras, den bästa dagen jag haft på hela sommaren! Det var ett jättevackert bröllop. Här är jag och den sköna bruden. Jag är så himla glad att jag kunde gå på bröllopet, jag blev nämligen så fruktansvärt dålig av medicinen i våras att jag trodde jag skulle tappa greppet helt. Det gjorde jag väl också, ett tag, men försöker kämpa mig tillbaka. Jävla skitmedicin. Bröllopet var iallafall sommarens höjdpunkt, en helt underbar tillställning!

torsdag

Har så sjukt ont i fötterna, har inte sovit i natt, de gjorde så fruktansvärt ont. Försökte sova lite på dagen, men står inte ut med allt oväsen.

Har iallafall precis sett gossip girl, det gillar jag.

utan internet stannar livet?

 

Jaha, nu funkar vare sig telefon eller internet. Kul. Jättekul. Jag som hade tänkt se gårdagens avsnitt av Gossip Girl på kanal5play, eller kanske lite Blue Water High (barnprogram, jag vet, men jag gillar när de surfar) på svtplay.

Häromdagen såg jag filmen ”Juno”. Har sett den förut men alldeles glömt bort hur underbar den är. Den handlar om en ung tjej, Juno, som blir gravid och bestämmer sig för att adoptera bort barnet. Det skulle kunna vara en rätt deprimerande och tung film, men den har en skön, lättsam inställning till saker och ting. Och musiken är grym! Eller vad sägs om ”Tree Hugger” med antsy pants? Sitter och lyssnar på soundtracket just nu. ”All I Want Is You” – Barry Lous Polisar spelar jag nu. Ah…superbt.

 

Titta, nu gick ju lite irritation över! Strålande, tänk vad lite musik kan göra.

 

Kan ju passa på att berätta lite mer om mitt läkarbesök i torsdags. Läkaren var en äldre kvinna, som tyvärr var försenad, det tycks mina läkare alltid vara. Hon ville ju egentligen att jag skulle bli inlagd, men det blir lite jobbigt ekonomiskt så vi får se hur vi gör med det. landstinget här betalar nämligen inte för den vården. Välja vård själv, my ass. Hon skrev ut lite antroposofiska mediciner som jag började ta i lördags, än så länge ingen större förändring i hälsotillståndet.

Jag blev rekommenderad en ”äppeldiet”, att bara äta äpplen i en vecka, och sedan övergå till vegankost. Äppeldieten är väl som en sorts fasta, vilket ska vara bra vid reumatism, men jag vet ärligt talat inte hur jag ska klara det. Har äntligen gått upp till 47kg (vägde 44kg som lägst i somras) och har ingen lust att gå ner, för det är så himla kämpigt att gå upp i vikt. Dessutom blir jag inte alls trevlig när jag är hungrig. Tvärtom, ett riktigt litet monster blir jag.

 

Såg ni förresten Beck-filmen på fyran i går? Skarpt läge, tror jag den hette. Är väl ingen beck-fan i vanliga fall, men i just den här är grannen riktigt rolig. Han limmar ihop gaddarna, när han på fyllan tar fel på tandkrämstuben och snabblimmet…hehe =)



UPPDATE: DET HÄR SKREV JAG I MÅNDAGS. HAR INTE HAFT TILLGÅNR TILL INTERNET UNDER VECKAN, EFTERSOM GRÄVGUBBARNA KAPAT KABELN DE SKULLE GRÄVA NER. (tror jag. kanske inte alls deras fel. förlåt i så fall. men har faktiskt varit utan telefon, tv, och internet i flera dagar. Panik!)

Hundraåringen

Åh vad jag sov skönt i natt! Det var länge sedan det!

Har nu läst klart "Hundraåringen som klev ut ur fönstret och försvann" av Jonas Jonasson. Den är ju väldigt hypad just nu, men jag kan tyvärr inte rekommendera den. Den var ärligt talat lite tråkig...men gillar man Arto Paasilinna gillar man nog den här boken också. De är skrivna i samma stil, och påstås vara humoristiska, men det är inte min humor helt enkelt.
Jaja, jag fick den ju gratis iallafall...av min snälla pappa.


Järna

Jag är helt sjukt slut efter torsdagens resa och läkarbesök. Men det gick bra, det var igår det var riktigt jobbigt. Natten var ett helvete...så jävla ont. Har fortfarande hemskt ont, så jag orkar inte skriva så mycket.

Har börjat med mina nya, antroposofiska mediciner idag. So far, so good. De ville helst lägga in mig, men eftersom mitt landsting inte har något vårdavtal med Vidarkliniken får vi betala vården själv, och det blir alldeles för dyrt.
Nu gör händerna så ont så jag pallar inte mer...

panik

Jag är supernervös och jättestressad! Imorgon ska jag åka på läkarbesök, Vidarkliniken i Järna, ett antroposofiskt sjukhus. Tre timmar (enkel resa!) i bil. Jag som knappt orkar åka till stan (30min tur och retur). Hur ska jag klara det här? jag ville övernatta där nere, men mina föräldrar som kör vill inte det, så det blir en monsterdag utan dess like.
Hoppas verkligen dom kan hjälpa mig, mår inte alls bra.

N u ska jag gå och bryta ihop lite tror jag.

"det var värre än kvarskatt"

Lyssnar på repriser av favoritsamtal i radioprogrammet Christer i P3. (Gå in på www.sr.se/p3 och klicka vidare till christer så kan du också lyssna. Jo, snälla, gör det, du kommer inte ångra dig...).

En kille ringer in och berättar om när hans son väcker honom genom att köra upp pekfingret i pappans näsa. Fingret fastnar...smärtan är olidlig...makabert men roligt att lyssna till historien.


Annars har jag idag bakat rulltårta, så kallat "drömtårta", den är glutenfri eftersom den bakas med potatismjöl så jag behövde inte ändra i receptet därför. Däremot var det slut på vanligt florsocker, så jag fick ta florsocker med chokladsmak, men det gick alldeles utmärkt. Mumsfilibaba så att säga.

och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla

Håkan Nessers "och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla" har fångat mitt intresse de senaste dagarna. Den handlar om 17-årige Mauritz och utspelar sig i slutet av 60-talet. Det är en kärlekshistoria och en kriminalhistoria. Jag tror aldrig jag har kommit så nära 60-talet i Sverige som i den här boken. Musiken, miljön, människorna. Inte glorifierat, utan jag (som inte var född då) kan tänka mig att det var precis så det var. LP-skivor, utsvängda byxor och Pommac.
Boken var bättre än väntat, och det är inte första gången jag tänker att Håkan Nesser kan fånga en läsare.

 


Nyttigheter

Har gjort "morotsdrink" idag, man kör några råa morötter i råsaftcentrifugen, och får ut lite fräsch morotsjuice. Det är lite jobbigt att skala morötter och hålla på, för det blir inte så mycket juice av dem, men det är rätt gott och väldigt nyttigt. Morötter innehåller bl a K-vitamin som ska vara läkande för tarmen, och de ska ju även vara bra för synen.




Lyssnar på Lars Winnerbäck (alldeles utmärkt musik).









Små gudar

Recension av Terry Pratchetts "Små gudar".
"Små gudar" är en fantasybok som handlar om människans beroende av gudar, eller kanske gudars beroende av människor. Att ha nånting att tro på, att ha någon som tror på en. Man börjar onekligen tänka på hur den kristna tron är uppbyggd och på Bibeln, främst de som skrivit boken med stort B...hur mycket är egentligen Guds ord och hur mycket är det profeterna skulle vilja att Gud sa?
Boken (små gudar, inte Bibeln) leker också med tanken på vem som egentligen har vettet i behåll. Är eremiten i öknen, som lever till stor del på hallucinationer, i själva verket den minst galna?

Det gäller att hänga med lite i svängarna för att uppskatta boken, men den är underhållande. Däremot är det bäst jag skriver recensionen nu på en gång, för den sitter nog inte kvar i minnet så länge. Jag har nämligen ett svagt minne av att ha läst boken tidigare, hade en fantasy-period någon gång i högstadiet, men vad boken hanlade om det mindes jag inte alls.


Dagens visdomsord...

"Om du inte kan ignorera en förolämpning, toppa den.
Om du inte kan toppa den, skratta bort den.
Om du inte kan skratta bort den, är den troligen välförtjänt".
J. Russel Lynes

En smak av himmelen

Min syster hade lämnat en överraskning till mig på köksbordet i morse. En Marabou-chokladkaka, (ok, en halv i allafall) yoghurt/raspberry. Både min och syrrans favorit. Mmmmm...

gossip girl

Har precis sett "Gossip Girl", jag missade ju det i söndags, men kom på att man kan se det på www.kanal5play.se. Gratis. Brilliant!

Top model

Är det inte top model på Tv idag? Make over-programmet, det är ju det bästa i varje säsong, eller hur?!

Toppen tidsfördriv

Läser Terry Pratchett "Små gudar". Den är konstig, jättekonstig. Men bra! Fantasifullt.

Härnäst ska jag nog läsa "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Jag fick ett pocketogram av min pappa, då valde jag den boken, har varit sugen på den ett tag nu. Spar lite på den först bara, så man har något att se fram emot...




Blossa 10

Oh, ikväll, ganska snart faktiskt, är det "Starke man" på TV. Brukar se det fastän jag egentligen tycker det är sådär, det får mig att sakna Anders Janssons (han som spelar starke man) kanske mest älskade rollfigur från "Hipphipp" (minns ni den serien? Grym!), Tiffany Persson. Sök på youtube för massa underbara klipp!

I går kväll smakade jag Blossa 2010. Glögg i oktober...jag vet! Jag har lite svårt för starkglögg, vill ju helst dricka saftglögg =) Årets glögg smakar bäst väl kyld. Den värmer nog i kylan iallafall, med en alkoholhalt på, jag tror det var, 15%.
Årets smak är iallafall saffran, och flaskan är guldfärgad. Alltid ett bra tips på present i juletider.

Så här ser den alltså ut!

Vet ni förresten att om man går in på blossas hemsida, www.blossa.se, så måste man fylla i vilket år man är född. Detta eftersom sidan innehåller "information om alkoholhaltiga produkter och riktar sig till dig som fyllt 20". Jag fick lätt panik, tänkte att jag gjorde något jag inte fick göra, sen kom jag på att jag faktiskt är 25. Det är lugnt, jag får ta del av den informationen...

Veckans blogg

Dags för veckans blogg! Många bloggar tipsar ju om andra bloggar, "veckans blogg" verkar vara standard hos de flesta. Så iallafall den här veckan tänker jag tipsa om en blogg:

 http://aldrigochalltid.wordpress.com

Där kan du bland annat se bilder på härlige Buster och höra om hans äventyr. Där kan man också läsa om hur (enligt mig) vansinnigt avancerade brödbak går till. Surdeg och sånt. Svåra grejer.


Dum av dig

Dum av dig - Daniel Adams-Ray lyssnar jag på nu. Han som var det ena halvan av Snook, vet ni.

Ljuvligt i köket!

Ni skulle känna lukten här i köket...ljuvligt doftar det! Idag har jag nämligen bakat toscakaka. Första gången jag prövade att baka den glutenfri, men resultatet blev klart godkänt! Mina föräldrar fick också smaka, och även från dem var betyget högt.
Glutenfritt fikabröd är betydligt godare hembakt än köpesorten. Men glutenfritt torkar och smular lätt, bör ätas omedelbart eller frysas in. Jag skar upp min toscakaka i bitar och frös in, då kan man ta upp bara en bit när man är sugen.

Här är receptet, som kommer från min kakbibel "Sju sorters kakor" (ja, den klassikern är egentligen allt man behöver):

Toscakaka
ca 16 bitar, ungstemp. 175 grader
100g smör
2 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl (men i mitt fall glutenfri mix)
1 tsk bakpulver
1/2 dl grädde eller mjölk

Glasyr:
100g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl (eller glutenfri mix...)
2 msk mjölk
2 påsar mandelspån (ca 70g enligt receptet, jag brukar ta lite mer)

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl, bakpulver, smöret och mjölk. Häll smeten i en smörad och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 min.
Blanda samman ingredienserna till glasyren i en kastrull, värm och rör tills det blandats och tjocknat. Bred glasyren på kakan och flytta upp kakan i ugnen, grädda ca 10 min till.

MUMS!


Det här är en toscakaka, dock inte min.

Spänning

Kan inte blogga länge! Läser spännande bok, "Ingen andra chans" av Harlan Coben. Tyckte först den verkade skittråkig, men nu har det ju gått och blivit spännande!

Ikväll är det dessutom "Berg flyttar in", bästa var när hon flyttade on hos Gunde Svan. Duschrekordet imponerar stort.

Kost

Förresten kanske du inte visste att jag inte äter gluten längre. Det är vansinnigt krångligt. Egentligen borde jag inte äta laktos heller...ofta är magen hos glutenallergiker så sabbad att en mjölkallergi uppstår. Äter man mjölk- och glutenfritt ett tag brukar tarmluddet läka (kan ta uppåt ett år) och mjölkintoleransen försvinner! Men jag klarar det bara inte. Ska försöka minska lite i taget på mjölkprodukterna, orkar inte drastiskt sluta helt just nu.

När jag var 15 blev jag vegan, bokstavligt talat över en natt. Det var svårt, men jag var inlagd på sjukhus och en läkare ordinerade kosten, så jag hade inget val. Maten där var äcklig, tyckte jag. Jag minns första lunchen, det var en till dam som åt vegankost, som för att trösta mig sa "mmm, det här var det godaste jag fått under min vistelse här". Det var nåt med rotfrukter som smakade lite lakritsaktigt, fruktansvärt! Gillar inte rotfrukter (potatis och morötter undantaget som bekräftar regeln), gillar inte lakrits. Sen blev det bättre, kompisarna ställde upp till tusen! När vi hade "tjejkvällar" lagade de alltid mat jag kunde äta, de var intresserade och flera av dem gick faktiskt över till vegetarisk (dock ej vegan) kost under den här tiden.
Skolmaten kan dock diskuteras, i högstadiet fick mina föräldrar en lapp om att skolan inte kan ge en tillräckligt näringsrik vegankost, som de fick skriva under. Maten var inget vidare. de gjorde i princip en gryta som de frös in, den räckte hela skolåret.
I gymnasiet däremot, namnam, mums. Åt mycket skolmat där.

Usch, nu blev jag hungrig! =)

this is all your fault Flisan!

Jag blir av och till sugen på att blogga, men brukar tröttna lagom tills datorn startat. Men nu ska jag nog pröva i allafall. Jag skyller suget på min kompis Flisan (hon vet inte ens att jag kallar henne det). Hon tipsade mig om en massa bloggar och smörade lite genom att säga att hon tycker jag ska blogga. Det räckte! Jag är inte van vid smör, blir mest bregott för min del, så minsta lilla smörklick får mig att smälta som en glass i solen.

Besökte Dalarnas Museum igår, där såg jag flera bra utställningar. Dalahästar, allt från klassiska till IKEAs, dräkter (folkdräkter alltså) och textilier, dalamåleri, dalakonst (bl a Carl Larsson bland konstnärerna).


Den här dalahästen såg jag dock inte till på museet men jag tyckte den såg fräck ut när jag letade bilder...


Oh, vet ni vad? På museet såg jag ett syskrin som var precis likadant som det jag ärvde efter min farmor för något år sedan! Tror till och med det stod samma årtal inuti, om det var 1941 eller -43. Enda skillnaden (förutom att det på museet var något mera välbevarat) var att i mitt står det "Anna", på museet stod det istället "Mamma". Jag blev hemskt glad när jag fick ärva det, det betyder mycket för mig.

Jag fick också ärva farmors kikare. Den är trasig. Den använde hon när hon spionerade på grannarna.

=)

RSS 2.0